Uitvaartcentrum
Marschang

Een begrafenisonderneming met een eeuwlange traditie in Antwerpen. Met Uitvaartkantoren in Merksem, Zoersel, Antwerpen en Schilde bedienen ze zowel de grote Antwerpse regio als heel Vlaanderen. Traditionele begrafenisondernemer van de binnenvaart.
Welkom bij Begrafenissen Marschang

Welkom bij Begrafenissen Marschang

Begrafenisondernemer Marschang is een begrip in Antwerpen. De wortels van het uitvaartbedrijf bevinden zich in de Antwerpse Seefhoek.

Door de ligging vlakbij de Haven van Antwerpen, werd uitvaartverzorging Marschang zowat de hofleverancier voor de binnenscheepvaart. Bij de overlevering van generatie op generatie werd gelet op de overdracht van de schipperstradities die deze gemeenschap kent als het gaat om de begrafenis of crematie.

Zo zijn we kind aan huis in de Sint-Antoniuskerk op de Paardenmarkt, Kerkschip Sint-Jozef, de Sint-Amanduskerk maar bij uitbreiding ook de kerken in Merksem en Linkeroever.

De familie Marschang heeft sterke banden met Halle bij Zoersel. Zo kwam begrafenissen Marschang mee onder het dak van het Uitvaartcentrum in Schilde en woont de opvolger van Titte Marschang ook in Halle Zoersel.

De dienstverlening van begrafenissen Marschang

We zorgen voor de kleinste details om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Een kleine greep uit ons aanbod vind je hieronder.

Rouwdrukwerk

We verzorgen voor u het rouwdrukwerk. Denk maar aan rouwbrieven, de uitnodiging voor de uitvaart.
Het gedachtenisprentje maken we volledig op maat. We retoucheren doormiddel van Photoshop de aangeleverde foto's om u alleen maar de beste kwaliteit te geven.
Bedankjes om achteraf te versturen of te bezorgen.
Alles wordt afgewerkt op papier met de hoogste kwaliteit.

Rouwbezoek

Het rouwbezoek of groetmoment kan plaatsvinden in onze rouwkamers. Een intiem groetmoment voor enkele naaste familieleden of een georganiseerd publiek rouwbezoek voor alle familie, vrienden en kennissen, wij organiseren het voor u.
Of wenst u liever rouwbezoek in het ziekenhuis? Geen enkel probleem.

Ook in thuisopbaring zijn we uiterst gespecialiseerd. Met een dagelijkse controle van het lichaam, begeleiden we u zodat u zo lang mogelijk uw dierbare zo dicht mogelijk bij u kan houden.

Afscheidsplechtigheid

Een traditionele begrafenis in de kerk of een persoonlijk afscheid in een aula.
Een uitvaart in intieme kring of met vele genodigden, op een gekende plek zoals onze eigen uitvaartcentra met buitenaula's of crematorium? Of liever toch in eigen habitat zoals een uitvaart in de tuin of in de sportclub?

We bekijken samen met u de kleinste details over de uitvaartlocatie. Tot de juiste stoel toe.

Muziek

Wil je live opluistering tijdens de uitvaart? We hebben een database aan artiesten, klassiek of modern, waar u zeker een mooi gevoel gaat hebben.
Muziek uit eigen repertoire of weet je de juiste titel niet meer? Wij helpen je zoeken tot we het juiste muziekstuk hebben gevonden.

Beeld

We monteren filmfragmenten, foto's of gesproken berichten zodanig dat de beelden mooi tot hun recht komen en zorgen voor een uiterst persoonlijk karakter tijdens de uitvaart.
Geen melige standaard sjablonen, maar volledig op maat gemaakt.

Decoratie

We zorgen voor de decoratie van de afscheidslocatie zoals bloemen rond de urne of bij de kist, of inrichting van de zaal.
Maar inrichting kan ook met kunst, persoonlijke fotokaders of objecten die het geheel een persoonlijk kader geven.

Teksten

We wikken en wegen naar de juiste woorden, stellen persoonlijke teksten op of plannen externe sprekers in of modereren persoonlijke getuigenissen.

Op een hedendaagse manier gaan we om met rituelen en tradities. Zo geven we zin aan de invulling van de uitvaart.

Livestreaming

Op een professionele manier zorgen we voor livestreaming, opname of uitzending van de uitvaart. Op deze manier kunnen mensen die niet in de mogelijkheid zijn de plechtigheid bij te wonen, toch mee rouwen.
Publiek of privé of herbekijken? Wij zorgen er voor.

Rouwwagen

Zelfs de rouwwagen kan je personaliseren bij uitvaartcentrum.be.
Heb je graag een traditionele rouwwagen, een klassieke rouwkoets, classic car of oldtimer?
Of wil je de urne vervoeren met je eigen wagen? Wij zorgen dat dit mogelijk is.

Laatste rustplaats

We bekijken de opties in verband met de laatste rustplaats van uw dierbare.
Wens je je dierbare te begraven en op welke begraafplaats?
Wens je crematie en wat met de bestemming van de as? Misschien uitstrooien, begraven of thuis in de vertrouwde omgeving een warm plekje geven?
We overlopen alle opties, geven je advies in vormgeving van de grafzerk of gedenkmonument of stellen ons gamma van assieraden, sierurnen of andere bewaarrelikwieën ter beschikking.

Rouwmaaltijd of koffietafel

Bij de rouwmaaltijd of koffietafel kijken we samen met jou naar de geschikte locatie en invulling.
Een traditionele broodjesmaaltijd, dessertenbuffet of een warme maaltijd volgens een oud familierecept?

Begrafenissen Marschang - een lange geschiedenis

We gaan even terug naar de jaren 1860 – 1870.

Toen overgrootvader Frans Marschang in het huwelijksbootje stapte met een dochter van een binnenschipper, met name Maraine Vandenbroeck, werd hun huwelijk bezegeld met de geboorte van 3 zonen, respectievelijk, ALFONS, ALEXANDER en HIPPOLYTE Marschang.

Overgrootvader Frans was een veelzijdig en creatief man.

Hij opende een winkeltje, een soort supermarktje, gelegen aan de VAARTDIJK ZUID (de huidige Ijzerlaan) op ‘Den Dam’

Hij specialiseerde zich in de verkoop van allerhande schippersbenodigdheden, zoals ankers, touwen, teer, lampen, olie enz…

Hij verkocht ook proviant maar vooral kappertjes (bruine aarden kruiken) Jenever.

Met zijn bootje ‘een Brabandertje’ roeide hij steevast naar de schepen toe en werd op die manier een shipschandler avant la lettre.

Naast deze activiteiten baatte hij in het winkeltje een soort café uit en was hij ook gelegenheidshaarkapper (barbier)

Frans was een devoot en christelijk man die innig verbonden was met de kerkfabriek van Sint-Lambertus (aan de dam) en werd na een tijdje koster.

In die tijd was het de gewoonte dat bij een overlijden de koster werd geraadpleegd om de uitvaart te regelen. Zo kwam hij op het idee om begrafenisondernemer te worden.

In 1893 startte hij samen met Maraine en zijn drie zonen de uitvaartonderneming. Een mooi uithangbord verscheen met als opschrift Begrafenissen Marschang – Vandenbroeck – bloemen en kroonen.

De familiezaak werd bekend en verzorgde toen meestal de uitvaarten van binnenschippers, maar ook de vleeshandelaars van de slachterij werden (trouwe) klanten.

De zaken gingen goed en de kinderen namen het bedrijf over. Al gauw bleek dat Hippolyte de pienterste van de drie zonen was en na een aantal jaren nam hij de leiding en kocht zijn broers uit.

De verhuis van de Vaartdijk-Zuid naar de Trapstraat in Antwerpen bleek zijn vruchten af te werpen en het aantal uitvaarten steeg gestaag.

Zelfs tijdens de oorlogsjaren bleef de naam Marschang bij een overlijden in de binnenscheepvaart een begrip.

Hippolyte huwde met Catharina Van Nynatten, een dochter van een bekende vleeshandelaar aan de slachterij in de Lange Lobroekstraat en ze kregen een zoon Frans.

Opnieuw kreeg het bedrijf een uithangbord, ditmaal met de vermelding

‘H. Marschang en zoon’

Frans jr. trouwde met Rosa Vandevliet, dochter van een transportbedrijf en kreeg op zijn beurt een zoon die ook Hippolyte werd genoemd.

Frans jr. bouwde de zaak verder uit en hield er in de jaren 80 een wagenpark met 6 Cadillacs op na. Het bedrijf kreeg naam en ook de eer om van enkele bekende Vlamingen de uitvaart te mogen verzorgen, zoals burgemeester Detiège, minister van staat Major, maar ook Armand Preud’homme.

Het gebouw aan de Trapstraat werd te klein en Frans jr. besloot aan de Van Kerckhovenstraat een pand te kopen en te verbouwen tot het eerste privaat mortuarium van de Stad Antwerpen.

Dit werd meer dan een succes. Terwijl je zoals gebruikelijk in die tijd, een overledene in het ziekenhuis kon begroeten werd privé de mogelijkheid geboden om van iemand, in huiselijke sfeer afscheid te kunnen nemen.

"Iets wat me al die jaren is bijgebleven is de ramp met 2 binnenvaartschepen, die op kerstavond vergaan zijn en waardoor er eensklaps drie volwassenen en vier kinderen zijn omgekomen.

De beelden van die begroetingen die daarna volgden in de rouwkamer, waren onbeschrijflijk, daar waren geen woorden voor." aldus Titte Marschang.

Titte - Hippolyte jr. legde voor het eerst contact met het Nederlands uitvaartverzekeringbedrijf DELA en begon zich te specialiseren in het repatriëren van buitenlanders die in Antwerpen overleden waren.

In 1993 vierde de firma Marschang het honderdjarig bestaan en werd er een filiaal geopend in Halle Zoersel. De familie Marschang had hier al jaren een buitenverblijf en goede locale contacten.

Met de binnenscheepvaart was de beste binding. Titte werd zelfs erevoorzitter van de schippersbeweging ‘The Flintstones’ en was lid van de scheeps-boys en-girls.

Alle miss-scheepvaartverkiezingen heeft hij meegemaaktt in salons DE GRUTER.

Titte werd ook bezieler van het kerkschip en goede vriend van aalmoezenier Machar.

Ook met Pater Theo (café zonder bier/onze dokken) waren er uitstekende contacten.

Titte had geen directe opvolging en ging het gesprek aan met Eddy Heiremans van uitvaartcentrum.be. Een samenwerking was geboren.

Titte Marschang zette zijn schouders mee onder de opening en opstart van het Uitvaartcentrum Schilde en werkt uitvaartcentrum.be mee uit tot waar het bedrijf nu staat.

Rouwpagina

Chris Smolders
58 jaar
° 02/03/1964
(Lier)
29/04/2022
(Malle)
François Van Koeckhoven
84 jaar
° 11/08/1937
(Antwerpen)
04/05/2022
(Merksem)
Maria Joanna Stallaert
98 jaar
° 16/03/1924
(Wemmel)
25/04/2022
(Malle)
Gabriella De Bruecker
91 jaar
° 11/01/1931
(Aalst)
08/04/2022
(Borgerhout)
Louisa Simons
97 jaar
° 20/06/1924
(Sint-Lenaarts)
06/04/2022
(Merksem)
Anne-Marie Huijgens
79 jaar
° 19/08/1942
(Bergen op Zoom)
30/03/2022
(Merksem)
Maria Dekkers
88 jaar
° 12/04/1933
(Antwerpen)
19/03/2022
('s-Gravenwezel)
Anna Van Leekwyck
96 jaar
° 29/01/1926
(Boechout)
18/03/2022
(Antwerpen)
Bavo Akkermans
89 jaar
° 13/06/1932
(Antwerpen)
17/03/2022
(Antwerpen)
Frieda Van de Vyvere
76 jaar
° 27/04/1945
(Antwerpen)
02/03/2022
(Wuustwezel)
Paula Van de Walle
82 jaar
° 07/05/1939
(Brecht)
25/02/2022
(Halle-Zoersel)
Christiane De Backer
86 jaar
° 29/12/1935
(Burst)
22/02/2022
(Malle)
Maria Peeters
100 jaar
° 05/05/1921
(Antwerpen)
15/02/2022
(Antwerpen)
Kees Robben
86 jaar
° 11/09/1935
(Loon op Zand)
04/02/2022
(Antwerpen)
Gaetano Gervasi
67 jaar
° 21/09/1954
(Villapriolo)
04/02/2022
(Antwerpen)
Nieke Peeters
93 jaar
° 10/09/1928
(Borgerhout)
07/01/2022
(Antwerpen)

Stuur ons een bericht
Contacteer
Marschang