Rozenblaadjes als afscheid

Sinds het begin van ons bestaan gaat de mens opzoek naar rituelen. Het geeft meer betekenis aan speciale gelegenheden. Een ritueel is eigenlijk een manier van handelen die anders is dan andere handelingen, doordat ze krachtiger is en meer betekenis krijgt.

Mensen voelen zich bij een afscheid vaak machteloos omdat ze niets meer kunnen doen voor de overledene. Ze zijn aanwezig om hun steun te betuigene tegenover de familie en mee de overledene te eren door de teksten, muziek en het speciale moment te beleven.
Door bij de laatste groet rozenblaadjes aan te bieden, geeft men de aanwezigen nog de mogelijkheid om 'iets' mee te geven met de overeledene.

Bij een begrafenis kan men de rozenblaadjes op de kist strooien nadat deze is bijgezet in het graf. Dit kan bijvoorbeeld ook in combinatie met een beetje zand over de kist te werpen. De aanwezigen dekken als het ware het graf toe met liefde.

Ook bij een crematie kunnen na de asverstrooiing rozenblaadjes mooi zijn om de uitgestrooide as toe te dekken met een dekentje van liefde.

Hoe begin je eraan?

Ook in de rozenblaadjes kan je weer persoonlijke toetsen leggen.
Je kan de rozenblaadjes aanbieden in een individueel zakje of je kan de rozenblaadjes in een passend kommetje aanbieden zodat iedereen een gewenste hoeveelheid kan nemen.

Ook de kleuren kan je kiezen. Elke kleur heeft immers een symboliek.
  • Wit: de kleur van reinheid, waarheid, neutraliteit
  • Rood: de kleur van liefde, hartstocht en moed
  • Roze: doorbrekend licht en zachte, tedere liefde
  • Oranje: warmte
  • Geel: licht, kleur van de zon, lente, warmte
Of je kan kiezen voor een mooie mengeling van de kleuren.

De hoeveelheid bespreek je best met je uitvaartconsulent. Hij of zij kan je adviseren. 2 factoren spelen een rol bij de hoeveelheid; de oppervlakte die je wenst te bedekken en het aantal personen die aanwezig zullen zijn.
Delen