Hoe maak je de juiste afscheidsspeech?

Speechen of spreken voor een groep is zeker niet iedereen weggelegd. Ook al is het voor een vertrouwde groep of mensen die je goed kent, het is en blijft voor vele mensen een opgave.

Bij spreken op een uitvaart komt er nog bij dat je praat over iemand die is overleden. Meestal een dierbaar persoon, waardoor je emoties moeilijk te bedwingen zijn. Komt er nog bij dat het wel eens kan gaan om een grote groep aanwezigen.

Word je al zenuwachtig? Dat hoeft helemaal niet hoor. We kunnen je geruststellen. Want alle aanwezigen begrijpen nu eenmaal dat spreken op een uitvaart moeilijk is. Het is helemaal menselijk als het lezen niet zo soepel zou lopen.

Gouden regels voor een mooie speech

De duur van de speech

Een te lange speech geven is één van de meest gemaakte fouten. Enerzijds kan het zijn dat je bij een te lange speech in herhaling valt anekdotes voor een tweede maal vertelt. Meestal voelen aanwezigen dit aan als nogal vervelend. Ook houden de uitvaartleiders rekening met een timing. De locatie die maar voor een bepaalde tijd beschikbaar is, de afspraken met de begraafplaats, beschikbaarheid van medewerkers, zijn maar enkele factoren die zulke organisatie bepalen.
Oefen daarom vooraf de speech, chronometreer de duur en schrap indien nodig.


Vertellen of voorlezen

Het is fijn om te luisteren naar een verhaal. Probeer daarom de tekst niet letterlijk af te lezen, maar tracht het natuurlijk te brengen. Niet goed in imrpoviseren? Geen probleem, probeer de juiste intonatie in te oefenen zodat het lezen spontaan overkomt.


Verlies de draad niet

Ga je toch op in het moment en improviseer je de speech? Zorg er voor dat je niet van de hak op de tak springt. Hou het chronologisch en begrijpelijk voor iedereen.


Humor

Uiteraard kan er een leuke, humoristische anekdote verwerkt worden in de speech. Let echter wel op dat de humor er niet over gaat. De kans bestaat dat het verkeerd valt bij de nabestaanden, als er gelachen wordt in de zaal. Maar uiteraard is het mooi als je bij het vertellen van een leuk verhaal een glimlach bij de nabestaanden kan toveren.


De overledene centraal

Natuurlijk vertel je graag gemeenschappelijke verhalen en anekdotes die je samen met de overledene hebt beleefd, maar zorg dat het evenwicht juist blijft. Vertel niet te veel over jezelf of je eigen verdriet. Iedereen die aanwezig is op de uitvaart heeft herinneringen en verdriet.


De uitspraak

Het is best moeilijk om je emoties opzij te zetten bij een uitvaart. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is volkomen normaal dat je verdriet hebt. Voor je aan je speech begint, probeer je even tot rust te komen. Focus je op je verhaal, adem rustig in en uit. Krijg je het even moeilijk, neem dan even pauze.
Dat vinden aanwezigen zeker niet erg. Ze zulllen zelfs bewondering hebben voor je moed om je verhaal te vertellen.
Delen